Vikten av rätt cms – intervju med Mats Rönn

matsCMS står för Content Management System och är lite förenklat ett ramverk av kod som gör det möjligt att förenkla innehållshantering, framför allt online. EPiServer är ett exempel på CMS, och Drupal, WordPress och Joomla andra exempel på lösningar som bygger på öppen källkod.

Men vilket CMS ska man egentligen ha? Jag passade på att fråga Mats Rönn som arbetar som IT-konsult med specialinriktning webb och innehållshantering.

Hej Mats, vad är den viktigaste egenskapen ett bra CMS bör ha?
Ett bra CMS bör framför allt vara användarvänligt. Det är viktigt att det är byggt runt användare ute i verkliga organisationer, snarare än att användarna tvingas jobba i och runt en plattform som i grund och botten inte levererar vad de behöver.

Har du några andra tankar kring vad som är viktigt?
Det finns förstås många saker man behöver titta på, när jag hjälper stora organisationer så kan checklistan vara flera hundra punkter lång. Men topp 5 skulle jag säga är:

  1. Användarvänlighet
  2. Säkerhet – att ens data är skyddad mot intrång (så gott det går) är naturligtvis otroligt viktigt.
  3. Snabbhet – många CMS är tyvärr fortfarande inte så optimala när det kommer till laddningstider för användaren. Detta är speciellt viktigt då det numera är en del av Googles rankingalgoritm.
  4. Kostnad – öppen källkod är inte nödvändigtvis gratis och ett bra CMS ska kunna bära sina egna kostnader i form av sparad tid för hantering eller dylikt.
  5. Anpassningsbarhet – hur mycket går att ändra och påverka själv i CMSet utan hjälp från experter eller de som äger plattan? Ju mer desto bättre.

Hur bör man tänka när det gäller öppen källkod kontra system som webbyråerna själva har utvecklat?
Här tycker jag främst att man bör kolla på de fem punkterna jag nämnde tidigare. Är det en riktigt bra plattform som gör precis det man behöver så tycker jag inte att man ska vara rädd för att betala för sig.

Vad gäller säkerhetsriskerna med öppen källkod så skulle jag säga att de är acceptabla under förutsättning att man hela tiden håller allting uppdaterat.

Du nämnde snabbhet, finns det något CMS som bättre än andra där?
Min, och många andras, favorit idag är faktiskt WordPress. Med hjälp av optimering men framför allt olika gratisplugins kan man skapa otroligt snabba installationer. Ett exempel är tjänstebilen.nu där man verkligen har strömlinjeformat sidan för snabb laddtid. Den laddar på under sekunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *