Gravatarer gor dig igenkand i bloggsfaren

En avatar är ursprungligen benämningen på någon av de 10 fysiska skepnader som den indiska guden Vishnu enligt hinduismen har klätt och kommer att klä sig i när han besöker Jorden. I den digitala världen har betydelsen blivit en liknande, men ändå helt annan. Här använder man nämligen ordet om de små bilder som vi ibland använder för att identifiera oss när vi chattar, skriver i forum, kommenterar på bloggar eller liknande. Även i spelvärlden är avatarer av stor betydelse.

Det om avatarer. En gravatar bygger på samma koncept, men fungerar lite annorlunda. Istället för att ha en avatar när du chattar, en när du kommenterar på bloggar, och en på Twitter, så är en gravatar den enda avatar du använder – överallt! Ordet står för Globally Recognized Avatar, globalt igenkänd avatar på svenska. För att skaffa en gravatar går man helt enkelt till gravatar.com och registrerar sig, det är förmodligen det enklaste sättet även om det förstås finns andra tjänster, och till och med fungerar att bara ta en bild och själv börja använda den överallt.

Det är viktigt att välja rätt gravatar, eftersom det är med den som folk kommer att förknippa dig och dina bloggkommentarer, poster eller chattinlägg. I bloggsfären är gravatarer extra viktiga eftersom de fungerar som ett sätt för folk att hålla isär olika kommentarorer, och avgöra var du varit eller inte varit och gjort inlägg. På så vis kan du, om du är flitig med att kommentera och göra inlägg, snabbt göra dig ett namn i bloggsfären. Om det är ett bra eller dåligt namn är förstås upp till dig och beroende av vad du skriver, men en gravatar underlättar helt klart för att du ska bli med igenkänd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *